Ives de Roo

schilder van landschappen, stillevens en dieren

MENU Home Techniek Portfolio Exposities Links Contact
NL | FR | EN
Techniek

Met uitzondering van bijzonder kleine afmetingen, werk ik altijd op degelijk opgespannen linnen schilderdoek. Dit wordt in eerste instantie lichtjes opgeschuurd en naargelang het onderwerp voorzien van enkele laagjes gesso. Stillevens vragen een iets vlakkere ondergrond, bij landschappen en dierenschilderijen vind ik het doorkomen van de linnenstructuur helemaal niet storend.

Eerst wordt het onderwerp zorgvuldig met aquarelpotlood op doek gezet. Zo voorkom ik dat grafietresten door de verflagen heen komen.

  • Als basis voor de landschappen worden altijd de ter plaatse gemaakte schetsen gebruikt, soms gesteund door een enkele foto. Belangrijk bij deze schetsen is niet alleen de herkenbaarheid, doch in heel belangrijke mate de sfeer (lichtspelingen, contrasten, schaduwpartijen).
  • Stillevens worden uiteraard geheel in het atelier opgesteld. Heel spannend is vooral het zoeken naar de ideale opstelling. Lichtinval en kleurschakeringen zijn hierbij heel bepalend. Kenmerkend voor de stillevens zijn de telkens terugkerende knikkers.
  • Voor alle dierenschilderijen wordt eerst een nauwkeurige voorstudie met potlood gemaakt, eenzelfde grootte als het te maken schilderij. Deze wordt ook heel nauwgezet op doek overgebracht.

Hierna volgt de onderschildering - in eenzelfde toonwaarde - met varkensharen penselen en acrylverf. De penseelstreken blijven zodoende goed zichtbaar en fungeren als een soort huid. Daarna volgt de eigenlijke afwerking. Gebruikmakend van olie- en alkydverf worden verflagen heel transparant aangebracht. Door het werken in dunne verflaagjes (glacis) ontstaan heel boeiende kleurnuances. Eenmaal het werkstuk volledig af en na voldoende droging wordt ter bescherming een vernislaag aangebracht.

Tot slot worden alle werken netjes ingelijst. De lijstkleur wordt aangepast aan de toonwaarden van het schilderij.Ives de Roo - Techniek